Specyfikacja piany PUR

izolowanie poddasza pianką purPiana poliuretanowa, zwana pianą PUR, to zaawansowany technologicznie, nowoczesny materiał do termoizolacji pomieszczeń i budynków. Piana PUR to dobry jakościowo polimer, który powstaje z połączenia poliolu i izocyjanianu. W budownictwie używany jest od lat 50 ubiegłego wieku. Szybko został uznany za najlepszy i najtrwalszy sposób docieplania wszelkiego rodzaju budynków.

Warstwa izolacyjna nanoszona jest pod dużym ciśnieniem za pomocą specjalistycznego sprzętu – nowoczesnych, wysokociśnieniowych agregatów. Natrysk przebiega stosunkowo szybko – polega na równomiernym naniesieniu piany na podłoże. W ciągu kilku sekund piana wzrasta i utwardza się, tworząc monolityczną membranę zabezpieczającą. Technika ta sprawia, że powłoka jest pozbawiona mostków termicznych, stanowi jednocześnie proizolację i jest nienasiąkliwa. Ponadto, dociera we wszystkie zagłębienia i inne trudno dostępne miejsca, zapewniając doskonałą szczelność.

 

Właściwości i parametry piany PUR

Piana poliuretanowa charakteryzuje się bardzo dobrymi właściwościami izolacyjnymi (λd = 0,022 W/m.K) oraz bardzo dobrymi parametrami wytrzymałościowymi (wytrzymałość na ściskanie min. 300 kPa, wytrzymałość na rozciąganie min. 450 kPa).

Jako jedyna spośród technik docieplania, zachowuje niezmienne parametry fizyczne w czasie – jest odporna na agresywne środowisko chemiczne, a sposób jej wytwarzania eliminuje połączenia, które mogą doprowadzić do nieszczelności izolacji. Dodatkowo piana nie przepuszcza kurzu, wilgoci, grzybów i bakterii. Każdy etap jej produkcji jest ściśle kontrolowany.

Stosowane przez nas piany posiadają wszystkie niezbędne certyfikaty.

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.